Test ett

Då var det äntligen läge för att testa vad min Nikon Coolpix P900 går för.

Det var tillräckligt skönt för att använda stativet utan att fingrarna frös. Lite väl blåsigt kanske och alla fotografer vet om att det kan påverka bilden trots stativ. Strunt samma då det inte var kvalitén jag var ute efter, utan ett test av zoomen kameran besitter.

Jag tog mig upp på en av murarna vid slottet och riktade kameran mot vattentornet ett par kilometer bort. Bilderna togs med bländarförval och f/5,6.

Den första bilden togs med vidvinkeln och här ser man inte mycket av vattentornet.

1

Bild nummer två är tagen med kamerans yttersta zoom på x83 (800 mm). Här kryper kameran verkligen nära byggnaden som står cirka 2 kilometer bort och man kan se detaljerna i den del av byggnaden som förut var ett café. Kvalitén är helt godtagbar om än något platt och oskarp, men det kan också bero på blåsten som rörde stativet lite grann.

2

På den sista bilden är den dynamiska zoomen aktiverad och zoomen på max x166 (2000 mm). Låt vara att blåsten påverkade, men med zoomen på max såg man snart hur känsligt det är med minsta rörelse. Någon millimeters rörelse på kameran blev till flera meter på motivet. Här använde jag kamerans självutlösare för att bilden inte skulle påverkas av mina händer. Slutresultatet är inget man hänger upp som tavla, eller en skriver ut på papperskopior. Zoomar man in ett motiv så pass är det väl heller knappast det man är ute efter. Nu har jag en app i mobilen med vilken jag kan ta bilder via wi-fi, men mobilen låg hemma på laddning. Med stativet stadigt på marken, med skydd från vinden och med mobilappen tror jag ändå att man kan ta acceptabla bilder på exempelvis djur…dock inga mästerverk.

Det är en imponerande zoom och hade vattentornet fortfarande inhyst caféet hade man nog kunnat se vad gästerna åt till kaffet…cirka 2 kilometer bort.

3

2 reaktioner på ”Test ett

  1. Oj, snacka om enormt zoomomfång! Jag tycker bilden på 800 mm visar att optiken håller riktigt schysst nivå. När den digitala zoomen används och du når motsvarande 2000 mm brännvidd ser det ut som om det är luftens olika skikt (”värmedaller”) som ställer till det. Jag skulle ändå vilja påstå att kameran är användbar så länge det bara handlar om den optiska zoomen och då kanske skärpan duger även för fåglar m.m.

    En bra kamera som endast lider av ett något corny namn. Coolpix, hur tänkte Nikon? 😉

    Gilla

    • Kvalitén när man zoomar ut till 800 mm är klart godkänd och användbar även till papperskopior. Den digitala zoomen kräver nog att man har stativet står på stadigare mark än vid testet och framför allt att det är vindstilla. En liten lätt vindpust som får kameran att darra en millimeter gör tiotal meters skillnad på motivet. Namnet har säkert en förklaring, men vilken vet jag inte…

      Gilla

Lämna en kommentar