Det är ett säkert tecken när grannens bil är insvept i frost.
Ett säkert tecken på vad? Jo, på att temperaturen håller sig under 0-strecket och att det är lite friskare luft därute. Då gäller det förstås att passa på och ta en motionsrunda i områden som annars kännetecknas av våta stigar och leriga grusvägar. Lindbacke är ett sådant område som man gärna besöker när förutsättningarna tillåter. Jag har tidigare skrivit att våren och sommaren är angenämare tidpunkter att besöka detta lilla naturreservat, men att det också fungerar under hösten och vintern.
Så blev det nu. En promenad på några kilometer i utkanten av Nyköping. Trots att temperaturen ”bara” låg på -4 till -5° så bet det rejält i kinderna när jag passerat grönskan vid Stora Kungsladugården och kom ut på stigen som leder genom öppna landskap bort mot Lindbacke.
En blick bort mot Ryssbergsbacken och det frenetiska arbete som pågår med att skapa snö till skidsugna Nyköpingsbor. Inte annat än att jag tycker synd om de eldsjälar som ständigt brottas med milda vintrar och som ibland tvingas ge upp sina ansträngningar.
Frost som sagt. Ibland kan frosten vara lika praktfull som nyfallen snö.
När jag var liten, väldigt liten, gjorde jag som många nyfikna och olydiga barn säkert gjort. Jag slickade bort frosten från ett balkongräck med både oanade och onda resultat som följd. Jodå, tungan följde med när min mor hjälpte mig loss och att jag lovar att jag bara gjorde detta en gång och aldrig mer.
De enar och andra arter som kännetecknar Lindbacke har en sällsynt förmåga att hålla både form och färg även under kyligare omständigheter.
Givetvis är sommaren att föredra när man kan ligga raklång på marken och fota blommor, fjärilar och insekter som håller till runt dessa stiliga träd…eller om enen är en buske? Givetvis finns det också gott om fåglar att fotografera, både på själva Lindbacke och ute på intilliggande Svanviken. Då talar jag förstås om våren och sommaren då det kvittrar rejält bland träd och buskar och stora horder med både svanar och gäss landar ute i vårmarken.
Förutom trädens och buskarnas ganska tråkigt gröna vinterfärg, så är det just nu ganska tomt på färger. Med undantaget av nyponbuskarna som lyser upp. Dessa färggranna nypon mot en snövit bakgrund brukar kunna utgöra fina motiv, men mot en himmel med molnslöjor fungerar det också ganska bra.