Nyköpings lasarett genomgår en ansiktslyftning och ska inom kort bli ett landmärke som region Sörmland ska vara stolt över.
Det var en dimmig afton jag passerade Nyköpings lasarett och på något vis får det symbolisera min syn på detta mångmiljonbygge.
Det finns inga konflikter med att ett modernt Sverige ska ha ett modernt sjukhus, men varför måste det moderna vara fult? Bilden nedan visar de äldsta delarna av sjukhusområdet, där frugan förövrigt jobbar och de mer moderna och det allra modernaste som nu växer upp. Det handlar förstås om smaksak, men att jag föredrar det gamla före det nya förvånar säkert ingen. Var finns charmen och det estetiska i det moderna Sveriges arkitektur?
Länslasarettet som ses till vänster och på bilden nedan är inte Nyköpings första lasarett. Hospitalet som denna anläggning hette byggdes redan 1773 och ligger i en annan del av stan. Länslasarettet invigdes 1915 och var huvudbyggnad fram till 1967 då höghuset byggdes strax intill.
Framför denna estetiska byggnad tronar Engelska parken där många av lasarettsområdets anställda vilar sig mellan varven. Vid entrén till Engelska parken går vägen förbi två gamla byggnader, varav den välkände Nyköpingssonen Ulf Peder Olrog växte upp i den ena.
Nyköpings nya lasarett väcker känslor. Fast frågan är om inte det nya och det framväxande Nyköping väcker ännu fler känslor.
Intill Blommenhovsvägen ligger några gamla och pampiga villor som en gång uppfördes för att härbärgera läkare och andra som arbetade på lasarettet. På andra sidan vägen ligger idag ett industriområde med byggnader för just industrier, men också för andra aktiviteter som outlet-butiker, musikstudios m..m. och så har det varit i många år.
Nu har de styrande i kommunen beslutat att Nyköpings centralort ska växa och förtätas och det byggs nu nästan överallt där möjligheter erbjuds.
Bl.a. ska detta industriområde bli ett helt nytt bostadsområde med 1 600 nya lägenheter, höghus, butiker och givetvis en ansenlig ökning av trafik. De som i decennier bott i de pampiga villorna i detta lugna område kommer en dag att vakna upp i ett grannskap de inte känner igen och förmodligen finner mindre angenämt. När politikerna sätter klorna i något är den lilla människan (väljaren) inget värd.
Ja, varför måste det moderna vara fult? Det satsas visserligen på klassiskt byggande på en del håll, men arkitekter tycker ofta det är fel.
Här i kommunen utplånas det som skapar trivsel och orginalitet. Min man brukar säga: ”Om det lutande tornet stått i Sandviken hade det inte funnits något lutande torn:”😏
GillaGillad av 1 person
🙂 Ligger mycket i det din man säger
GillaGillad av 1 person
Efter ”skandalbygget” av Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm suckar jag bara när jag ser nybyggen. NKS passar åtminstone in i den helt nya stadsdelen, ja allt byggdes ju nytt där. Snyggt – nja. De Norra Tornen tycker jag är helt suveräna men resten – nej tack.
Sedan tycker jag att man rent allmänt inte lyckas alls med att ”kombinera” gammalt och nytt på ett estetiskt tilltalande sätt. Det skär sig om man säger så, och då blir det bara fult. Det märkliga är att det inte verkar några som helst problem med att ”integrera” gamla tegelbyggnader i nya områden, då blir det konsthallar och/eller restauranger. Men just med sjukhus verkar det inte funka alls. Inte här i nollåttaland heller om det är en tröst…
GillaGillad av 2 personer
Bra bild!
GillaGilla
Tack Yolanda 🙂
GillaGilla