I trakterna runt Tystberga och Runtuna återfinns många minnesmärken av ett Sverige för 2 000 år sedan. Gravar från järnåldern, runstenar från vikingatiden och så denna grav som enligt sägnen sägs utgöra Kung Rönnes sista vila.
I det vackra sörmländska landskapet slingrar en smal och ganska krokig väg mellan Tystbergas och Runtunas gamla socknar. På vänster sida sätt, om man kommer från Tystberga hållet, ståtar den högt ovan vägen, Uppsa kulle.
Uppsa kulle, eller Kung Rönnes grav som den hette förr, är Södermanlands största och Sveriges tredje största gravhög. Graven har aldrig utforskats av arkeologer, så vad som döljer sig där nere vet man inte. Det är också oklart när kungshögen skapades, men någon gång under järnåldern är experterna ense om.
Man vet heller inte vem som egentligen ligger begravd på platsen. Kung Rönne säger en sägen, men vem denne kung var vet egentligen ingen. En del tror att namnet uppkom efter det som kallades Rönö rike, på senare tid Rönö härad vilken omfattade 14 orter som exempelvis Tystberga, Runtuna och Svärta. Samma namn används dock i andra sammanhang. Som Kung Rönnes källa vid Vesterlunds krog, varifrån man i slutet av 1500-talet hämtade dricksvattnet till Nyköpingshus, är ett.
Många som idag passerar dessa trakter känner nog inte till att man under järnåldern kunde ta sig ända hit från havet. På vattnet roddes inte bara fredliga skepp, utan också angripare från andra trakter. Sägnen säger att det var i en strid med fiender som Kung Rönne dödades och sedermera begravdes under det som idag kallas Uppsa kulle.
Så mycket historia, så spännande berättelser, så fantastiska sägner och många bara passerar med sina bilar utan att ens reflektera över det som en gång fanns.
Har du vägarna förbi, stanna gärna och insup en tämligen okänd del av vår svenska historia. Eller varför inte bara ta med en matsäck och sätt er på toppen. Titta ut över sjön Runnviken, Lövsunds herrgård och det vackra landskap som Rönö gamla rike kan erbjuda.