Södermanland är känt för alla sina slott, säterier och stora herrgårdar. Ett av slotten ligger utmed den sörmländska kusten, men är egentligen inget slott trots namnet, utan en herrgård. Här finns så mycket mer att se än själva huvudbyggnaden och under mitt besök fann jag en borg uppe på ett berg.
Slottet, som egentligen är en herrgård, heter Nynäs och har anor från tidigt 1300-tal.
Anorna i sig har inget med huvudbyggnaden på bilden ovan, utan härrör från en stor gård och nämns första gången vid namn 1328, då ägarinnan hette Birgitta Jonsdotter av Aspenäsätten i Malexander, Östergötland.
Det finns fantastiskt mycket att berätta om denna herrgård, men jag överlåter åt er som är intresserade att ta del av detta i länken sist i inlägger. Lite sammanfattning i form av bilder får ni ändå stå ut med.
Herrgården/slottet fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1600-talet, men ett ganska förfallet slott upprustades rejält i slutet av 1700-talet under dåvarande ägaren David Henrik Hildebrand. M.a.o. finns många intressanta detaljer att föreviga för de som har ett större fotointresse än gemene man.
Nu sänker sig skammens rodnad över mitt ansikte. Det visas guidade visningar i slottets gemak, men trots otaliga besök på platsen har jag aldrig sett byggnaden från insidan. Ja, jag skäms med tanke på min passion för vår svenska historia och allt intressant den har att erbjuda.
Nu är Nynäs inte bara herrgården/slottet. Här finns väldigt mycket att se och göra. Mer om detta i länken sist i inlägget. Några andra byggnader på domänen är i turordning Orangeriet från 1907, ladugårdarna från 1790 och logen från 1905.
I området finns också välbevarade byggnader som förr användes som smedja, mejeri, svinhus, snickarverkstad, rökhus, krutkällare och från Mummerberget intill slottet har man fin utsikt över det som kallas ”stan” med gamla arbetarbostäder och det gamla brännvinsbryggeriet.
Det gamla bryggeriet var i verksamhet 1801 till 1854 och rekordet slogs 1817 när inte mindre än 4 200 liter brännvin tillverkades under en dag.
Idag utgörs byggnaden av ett vandrarhem, vackert beläget vid Rundbosjön.
Sörmlandsleden har två etapper som passerar slottet, så många vandrare passar på att övernatta här. Något också vanliga turister gör och även de som älskar att fiska. Som den här dagen när ett litet sällskap från Polen tog chansen att fånga lite fisk…kanske för att grilla i de grillstäder som finns i anslutning.
Ned från vandrarhemmet rinner en liten å som mynnar ut i Östersjön. Några mindre vattenfall finns på färden och över denna lilla å finns denna bro från tidigare sekel. På denna vandrade många av de som arbetade på den stora gården och om dem kan man läsa på uppsatta informationstavlor. Väldigt intressant läsning som många bara passerar förbi. Nu är bron avstängd och det kan man kanske förstå när man skådar den närmare. Fast den utgör en viktig del av slottets/herrgårdens historia.
Vad är en stor anläggning som Nynäs slott utan en stor trädgård? Givetvis finns en sådan också här. En stor trädgård där vackra planteringar lyser upp omgivningen i färgpalettens alla skalor. Under mitt besök lyste dock blommor, grönsaker och andra planterade växter med sin frånvaro. Om de ännu inte hade börjat blomma eller om de låg i träda dessa pandemitider, vet jag inte. Lite synd, då jag hade sett visa motiv i mitt inre. Dock stod statyerna kvar på sina platser.
Så var det detta med borgen. Jag har besökt Nynäs slott otaliga gånger och även passerat på vägen mot badplatsen vid Nynäs brygga. Jag har sett den uppe på berget, men aldrig besökt den. Tankarna har funnits många gånger och nu blev det av.
Först lite historia.
Byggnaden i form av en borg uppfördes i mitten av 1800-talet. Borgen, som egentligen är ett kastell, var ämnat att fungera som ett utsiktstorn i kombination med ett inslag i den slottsliknande miljö som dåvarande ägaren, statsrådet Johan August Gripenstedt lät uppföra. Under 2:a världskriget användes byggnaden av lottakåren i syfte att spana efter fientligt flyg.
Byggnaden är inte i sitt ursprungliga skick, utan en allt mer murken träkonstruktion rekonstruerades på 1950-talet.
Det finns förstås mycket mer att berätta om detta härliga område. Så oavsett om du vandrar på Sörmlandsleden, turistar i Södermanland eller bara har vägarna förbi. Stanna till och ta del av det som erbjuds. Du blir inte besviken.
Hoppas bilderna och den kanske alltför långa texten kan inspirera. Om inte kan du läsa mer på Nynäs slotts officiella webbsida.