På resande fot – fästningen

Karlsborg är för många synonymt med Karlsborgs fästning. En gigantisk fästning som aldrig kom att användas för sitt egentliga syfte.

1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland och nu väntade en ganska orolig tid runt Östersjön. Sverige var rädda för angrepp från Ryssland, både från land och hav. Planer på att bygga försvarsfästningar tog fart och först ut var fästningen på Vanäs udde, det som kom att kallas Karlsborgs fästning.

1819 påbörjades byggnationen som väntades ta 10 år att färdigställas. Det tog 90 år. Något angrepp från Ryssland skedde aldrig och när anläggningen väl stod färdig var den alldeles för omodern i det syfte som var tänkt.

Karlsborg utsågs till Sveriges reservhuvudstad och i händelse av krig skulle både regering, riksdag och kungahus flyttas hit i sällskap med Sveriges valutareserv. Innanför murarna byggdes en hel liten stad upp och till detta återkommer jag.

Vanäs udde är ett militärt område och redan utanför de gigantiska murarna stöter man på ett område med objekt och information om den fallskärmsjägarbataljon som huserar på platsen.

Vad vore militärlivet utan lite distans och humor?

Utanför murarna återfinner man många byggnadsverk som härleder till den tid när fästningen uppfördes. Som denna slangtork som reser sig över merparten av byggnaderna. Den uppfördes 1884 och var ämnad för garnisonens eget brandförsvar.

Det förekommer också civil verksamhet i och omkring Karlsborgs fästning. Det är lite svårt att veta vad som är vad, men uppsatta skyltar förkunnar att fotografering av vissa byggnader och områden är förbjuden. Så det är med viss respekt och återhållsamhet man lyfter kameran till ansiktet.

Fast det är innanför murarna det intressanta återfinn. Murar där slutvärnet med sina 678 meter är en av Europas längsta uppvärmda byggnader och bl.a. omfattar hela 287 skottgluggar från vilka man skulle skjuta på eventuella angripare.

Så vi går väl in.

Själva försvarsverket är mäktigt med sina gigantiska murar och försvarstorn.

Ett stort museum återfinns också innanför murarna. Tyvärr fanns inte tiden att besöka detta, vilket också gäller de tunnlar som sträcker sig under området. Ska man besöka Karlsborgs fästning som huvudskäl till sitt besök i området, bör och ska man lägga mer tid till detta. Nu var ett besök här inte målet med denna resa (återkommer till det i nästa inlägg), men någon annan gång kanske.

I området finns en rad vackra och spännande byggnader med militär anknytning. 1925 tog riksdagen ett beslut om att Karlsborgs fästning skulle upphöra som krigsfästning. Idag inhyser dock området en rad militära verksamheter som Livregementets husarer (K3), Försvarsmaktens överlevnadsskola och vissa specialförband.

Den lilla stad som växte upp innanför murarna omfattar gamla bostadshus, ett stenbelagt torg, caféer och butiker som också allmänheten är välkomna att besöka.

Man kan också klättra upp på murarna för en bättre överblick på fästningen.

Tyvärr ser man inte allt, då många områden bara nås om man betalar entré till muséet eller går de guidade turerna. Dessutom lyser skyltarna med fotografering förbjuden på sina håll och det sista man vill är väl att få sin kamera konfiskerad. I dessa tider vet man inte alltid vem som är vän eller fiende, ond eller god.

Fast man ser bl.a. muséets höga torn över trädtopparna…

…och valvet över huvudporten där en skylt förkunnar att Karl XIV Johan var upphovsman till detta bygge och att kungen själv lade den första stenen, som ligger precis under detta valv.

Dagen vi besökte fästningen var samma dag som vi anlände till Karlsborg. Lite tidspress och ett väderläge som gjorde ett kort uppehåll från sommaren, gjorde att det inte fanns den tid man bör lägga på ett besök här. Återvänder vi hit någon gång, så kan jag redan nu utlova att ett besök i muséet, en guidad tur och lite gott kaffe på det mysiga caféet på torget står på programmet.

Under tiden får ni och även jag läsa mer om Karlsborgs fästning här.

4 reaktioner på ”På resande fot – fästningen

  1. Vilket intressant inlägg! Om jag inte minns helt fel spelar Karlsborgs fästning en ”central roll” i Lars Wilderängs bok ”Höstsol”.

    Gilla

  2. Mitt första minne av Karlsborgs Fästning runt 1981-82 var när jag som bussförere blev uppsatt på en körning med Borås Regementsmusikkår till fästningen och där inne på området backade in i en stor strålkartarstolpe, stolpen klarade sig och bussen fick bara lätt tillbockad kromlist, tror ingen såg det heller 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar