På Nyköpings nya kyrkogård har ett kors prytt en grav som står i sin ensamhet intill en av entréerna. Jag har fotat den några gånger, men har egentligen aldrig intresserat mig ytterligare. Förrän jag läste på en liten skylt som pryder dess fot.
Ni ser den lilla oansenliga skylten nere till vänster på marmorfundamentet och på den står…
Vad är en kulturgrav, undrade jag. Det var jag naturligtvis mån att ta reda på och det här kan man läsa om detta.
Kulturgravar är gravvårdar som har en särskilt kulturhistorisk betydelse och urvalet görs tillsammans med en kunnig referensgrupp och det har genomförts grundliga diskussioner och vandringar på kyrkogårdarna med lokalhistoriskt insatta personer
Nu finns det två typer av kulturgravar. En som anses vara mycket värdefull och som ska bevaras även när gravrätten återlämnas och så långt som möjligt bevaras på sin ursprungliga plats. Den andra är ”bara” värdefull och ska bevaras i syfte att ge ett miljöskapande värde i kombination med kyrkogårdens karaktär.
Det finns också namn på dessa kulturgravar. I denna ligger en person vid namn…
Vem var då denna herre?
Jo, han var medlem i Manskören SN från Nyköping. En kör som bildades 1907 och upplöstes 2016. Otto Settergren var körens första dirigent. På en bild från 1917 syns Otto Settergren (inringad) sitta med den dirigentstav som tilldelades honom 1894, alltså långt innan Manskören SN bildades. Han var då medlem i Nyköpings Allmänna Sångförening.
Vad bokstäverna SN står för är en välbevarad hemlighet som bara medlemmarna i kören känt till.