Tystberga har som alla orter, stora som små, sin beskärda del av historia. Jag är numera lycklig ägare till samtliga utgåvor av Hembygdsföreningens ”Sockenmagasinet” och i dessa upptäcker man att också min uppväxtort har en historia som inte går av för hackor.
Jag ska inte trötta ut er med århundraden av historiska händelser, möjligen förutom ett och annat inlägg framöver. Här, vid denna krök som passerar dem gamla gården Eneby, finner man mycket av Tystbergas historia i samlad form.
Hundra meter bakom den gamla ladan ligger Tystbergas hembygdsgård.
Den är belägen i en gammal skola och var tänkt att rivas precis som man gjorde med det gamla ålderdomshemmet strax intill. Ett antal lokala eldsjälar knäppte dock klåfingriga politiker på fingrarna och såg till att rädda byggnaden. Jag tror många Tystbergabor känner en viss tacksamhet mot inför deras insats. Stugan i sig bär på väldigt intressant historia, men i dess rum döljs föremål, tidningsurklipp, bilder, dokument och en massa annat som berättar om människor, byggnader och händelser som förknippas med orten.
I byggnaden på bilden nedan har man bl.a. installerat ett museum med gamla föremål som en av byggdens döttrar skänkt.
En närmare titt på stugan och de två vagnshjul som tillhörde en kärra som en av ortens mer originella personer ägde under stora delar av sitt liv. Tyvärr vandaliserades den när den stod som prydnad utanför livsmedelsaffären. Jag vet att man försöker finna ett liknande hjul för att återuppbygga kärran, men hittills utan resultat. Den gamla jordkällaren får också vara med på bild.
Min fru och jag besökte hembygdsgården i våras och det besöket gav mersmak. Det var mitt första (skamset nog), men lär inte bli det sista. Byggnaden är en guldgruva för sådana som mig. Medborgare som älskar att grotta ned sig i svensk historia, gamla byggnader och annat som hör det förgångna till.
Det är eldsjälar som håller hembygdsgårdar runt om i Sverige vid liv. Vi får hoppas att det finns en ny generation som är villiga/intresserade att ta över.
Precis vid den gamla ladan ni ser överst på bild, ligger en ny tilldragelse. Den har skapats av en av Tystbergas verkliga eldsjälar. En person som gjort mer för bygden är kommunens samlade politiker tillsammans.
Park Of Fame heter platsen och invigdes så sent som i höstas. Där det förut stod en gammal lada, finns nu en iordninggjord parkyta med nya planteringar, ett antal skulpturer och bänkar som på bilden ovan där finansiärerna fått sina namn ingraverade på en plakett. Vad jag fått höra kommer platsen att utvecklas och ganska fantasirika förslag har lämnats in.
Här finns också en minnestavla över kända personligheter som på ett eller annat sätt kan knytas till området. Sex namn finns där för tillfället och planen är att man årligen ska fylla på med nya. Om Eva Röses namn kommer upp återstår att se. Läs förra inlägget.
Så här ser minnestavlan ut i denna stund. En liten beskrivning av personerna i fråga kommer nedanför bilden.
Johan August Gripenstedt: Föddes i Tyskland av en svensk far och en tysk mor. Flyttade med dem till Sverige i tidig ålder. Gripenstedt var finansminister i Sverige åren 1856 till 1866. Han bodde vid Nynäs, en dryg mil från Tystberga samhälle och ligger begravd vid Bälinge kyrka. Gripenstedt avled 1974.
Elsbeth Funch: Föddes i Falun 1873. Hon och maken Harald köpte Ökna säteri i början av 1900-talet. Säteriet ligger en mil utanför Tystberga. Efter flera år med eget jordbruk, efter makens död och strax innan sin egen, donerade Elsbeth Funch säteriet till Södermanland läns landsting som under många år drivit anläggningen som skola. Elsbeth Funch avled 1943.
Kjell Grede: Manusförfattare och regissör. Upphovsman till filmer som ”Hugo & Josefin”, ”En dåres försvarstal” och ”God Afton Herr Wallenberg”. Gjorde också filmen ”Kommer du med mig då” med bl.a. Shanti Roney och Tuva Novotny som till stora delar spelades in i Tystberga med flera statister från orten. Bodde strax utanför Tystberga i många år och där avled han också 2017.
Anders Andersson: Vete inte mycket om honom. En av ortens många eldsjälar och i högsta grad aktiv i Tystbergas hembygdsförening och Tystberga Dramatörer i vilkas uppsättningar han gjorde bejublade roller.
Petrus Kastenman: Föddes strax utanför Tystberga. Var sergeant i den svenska armén, men gjorde sig mest känd som guldmedaljör i fälttävlan under de Olympiska spelen 1956, där dock ryttarspelen hölls i Stockholm p.g.a. Australiens hårda karantänregler. Han avled 2013.
Maj-Inger Klingvall: Född i Nyköping, men växte upp i Tystberga. Satt i Sveriges riksdag åren 1988 – 2002. Var sjukvårdsminister under en treårsperiod och bistånds- och migrationsminister under två.
Som sagt, är planerna att varje år fylla på med nya lokala kändisar. Vem eller vilka som står på tur får jag kanske återkomma med.
Du gillar verkligen historia, eller rättare sagt historia som har med din uppväxtort att göra. Skulle nog vilja kalla dig eldsjäl, för du bidrar ju med att ”marknadsföra” Tystberga.
Det som slog mig när jag tittade på bilderna är de nya(?) knallgula dörrarna som färgmässigt skär sig med ladan. Sorry, jag är arbetsskadad;-)
Inte långt ifrån där jag bor finns Täbys Hembygdsgård. Måste skamset medge att jag aldrig besökt stället, trots att det ligger på gångavstånd hemifrån – ooooops!
GillaGilla
Det tog många, många år innan jag äntligen kom till skott och besökte hembygdsgården i Tystberga. Det gav mersmak minsann.
Jag och flera andra försöker marknadsföra ”vår ort” när både kommun och lokaltidning vänt ryggen till.
GillaGilla
Tack för ännu ett intressant inlägg!
Hembygdsgårdar är verkligen en guldgruva om man vill veta mer om sin hembygds historia. Maj-Inger Klingvall satt många år i Norrköpings kommunfullmäktige … och Petrus Kastenman är en legend för en vars intresse av hästar startade ett par år efter hans och hästen Illusters olympiska guldmedalj. 🙂
GillaGilla
Föga visste du då att de haft anknytning till lilla Tystberga. Det visst faktiskt inte jag heller innan jag förra helgen googlade fram namnen på tavlan.
GillaGillad av 1 person
Fina höstbilder från din historiska vandring.
GillaGillad av 1 person
Tack. Tänk vilken historik en liten ort som Tystberga bär med sig. Hembygdsgården är en guldgruva och så mycket jag fått veta som jag inte haft en aning om. Tack alla eldsjälar!
GillaGillad av 1 person
Fantastiskt intressant! Jag fick också en gammal kärra vandaliserad när den stod uppställd i fäboden – och hjulen stulna… 😥
GillaGilla
Det är bara sorgligt. Att vissa personer inte ser skillnad på rätt och fel, mitt och ditt.
Den här kärran tillhörde en av Tystbergas stora profiler, en förståndshandikappad man med ett litet barns intellekt.
Dessbättre hade han gått bort när hans kärra slogs sönder.
GillaGillad av 1 person