De stora frågorna

Det finns små frågor och så finns det stora frågor som kräver svar de flesta av oss längtar efter.

Sedan barnsben har rymden fascinerat mig. Kanske därför som science fiction-filmer rönt stort intresse och kanske också därför som mitt val till gymnasielinje blev vad det blev.

Glöm bort den misslyckade bilden på den vackra halvmåne som förevigades från en plats utanför vår bostad. Fundera istället på de stora frågor som följer nedanför bilden.

Science fiction ja. Finns det liv ute i världsrymden? Är vi ensamma därute? En stor fråga som ännu inte fått sitt svar. Personligen skulle jag bli mer förvånad om vi var ensamma än om vi inte var det. Jag vågar djärvt skriva att det självklart finns liv på andra planeter än vår egen. Frågan är bara om dessa livsformer liknar de som Hollywood och andra stora filmbolag skapat eller om de som finns därute är något vi inte ens kan föreställa oss.

En annan intressant aspekt är avstånden. Ett ljusår är lika med den sträcka en ljusstråle färdas under ett år och omräknat till meter är ett ljusår lika med 9 460 730 472 580 800 meter. Som exempel tar det åtta minuter för solens ljus att nå jorden. Vintergatan, där jorden ligger, är bara en av tusentals andra och den har en diameter på 100 000 ljusår. Ta den siffran gånger gånger de meter som ett ljusår innebär och er miniräknare kommer att få fnatt. Så stort är alltså avståndet mellan ytterkanterna av vår vintergata. Med andra ord innebär det att om en astronom står på den yttersta planeten i Vintergatan och tittar på en stjärna i den andra ytterkanten, kan han/hon titta på något som kanske försvann redan för 80 000 år sedan.

UFO, ja inte bandet från England, utan Unidentified Flying Object. Förekommer det ufon på jorden? Nej, säger många. Ja, säger jag. Då syftar jag inte på de flygande tefat som människor säger sig ha sett och t.o.m. uppstrålats till. Ett oidentifierat flygande föremål kan vara så oändligt mycket mer och visst tusan finns det sådana farkoster som svävar ovanför våra huvuden. Längts ned i detta inlägg kan ni se den film som det amerikanska flygvapnet släppte i våras och som visar filmer som aldrig tidigare visats och som experter säger är äkta. Vi ska ju veta att människan skickat ut farkoster långt utanför vårt eget solsystem, så varför kan andra livsformer inte göra detsamma? Vi förutsätter att allt liknar vår planet i fråga om tidsberäkning, mineraler, livsåldrar och teknik. Tänk bara hur snabb utvecklingen gått på vår planet och vi kanske talar om livsformer som ligger tusentals år före oss i fråga om allt.

Till sist den mest intressanta frågan. Tar universum slut eller fortsätter den ut i det oändliga? Rent spontan känns det svårt att suga in det faktum att något aldrig tar slut, utan bara fortsätter…fortsätter…och fortsätter, eller hur? Å andra sidan. Om universum har ett slut, vad finns bortom det slutet?

Om dessa inte är intressanta frågor, så vet i tusan vad intressant är. Nu till filmen.

4 reaktioner på ”De stora frågorna

  1. Spännande och intressanta frågor … tyvärr lär vi väl inte få svar på dem – men jag tror som du … nog finns det fler än vi i universum!

    Gilla

    • Det finns det Anki, det finns det. Om det är små gröna varelser, taniga sådana med jättehuvuden, individer med fyra armar eller något som inte går att beskriva får vi nog aldrig veta.

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar