Alla som bor i Nyköping har passerat denna byggnad, merparten har förmodligen aldrig reflekterat över det. Kanske är det inte en av stans vackraste om man ser den från entrén, men från Brunnsgatan är den riktigt tjusig och som många äldre byggnader har den sin givna historia.
Byggnaden ifråga är det gamla Tingshuset, ritad av arkitekten Carl Westman och färdigbyggd 1911 till en kostnad av 99 000 kronor.
Tingshuset uppfördes för Jönåkers, Rönös och Hölebo härads tingslag. Jönåker härad omfattade orter som Stigtomta, Tunaberg, Björkvik, Bergshammar, men också Sankt Nicolai församling. I Rönö härad återfanns tätorter som Tystberga, Råby, Runtuna, samt Helgona församling. Hölebo härad såg orter som Trosa, Vagnhärad och Hölö.
Ända fram till 1984 användes byggnaden som tingshus, då man flyttade verksamheten till mer moderna och betydligt tråkigare lokaler. 1993 fick det gamla Tingshuset benämningen byggnadsminne. Idag är den i privat ägo och har förvandlats till en fest- och konferensanläggning.
Om byggnaden kan följande läsas på Riksantikvarieämbetets webbsida:
”Tingshuset är uppfört i nationalromantisk vasastil. Byggnaden är en friliggande solitär och placerad i fonden av ett gatuperspektiv. Fasaderna är i tegel med ankarslutar som enda dekoration. Det höga valmade taket är täckt med enkupigt tegel. Byggnadens monumentala prägel förstärks av ett centralt placerat torn och en hög entrétrappa. Fönstren är småspröjsade och placerade i fasadliv. Invändigt ligger tingssal, expeditions-, domare- och kommittérum i bottenvåningen. Väggarna i vestibul och korridorer är av tegel med valven och de övre väggytorna i tunn puts med kalkmålningar. Tingssalen är i två våningar med bemålade väggar och tak, och fast inredning av svart ek. I den övre våningen finns kontorsrum”
Lite mer om det nutida Tingshuset kan man läsa på deras hemsida.
Mina erfarenheter av detta gamla tingshus är få, tack och lov får man väl tillägga. En gång har jag dock bevittnat en rättegång i lokalerna och nej, det var inte min egen. Det var i grundskolan som vi fick ta bussen från Centralskolan i Tystberga, för att vara åskådare när ett mål togs upp i tinget och jag minns att det handlade om en man i 20-årsåldern som hade stulit guld från sina föräldrar, inte så mycket mer.
Det vimlar inte av gamla bilder på byggnaden, men några kan man googla fram.
Som denna från 1924…
…denna från mitten av 1900-talet…
…och den äldsta från tiden när byggnaden uppfördes. Lägg märke till nuvarande Brunnsgatan till vänster i bild.
Detta föll mig verkligen i smaken. Tack för ansträngningen med historieletandet. Kul att lära mer om hur man rättsligt delat in sydöstra delen av Södermanland. Av de gamla bilderna är den från mitten av 1900-talet extra intressant vilket blev en tankeväckare. Att ha vardagliga bilar med i fonden tillför mycket som sätter sin prägel på tidseran då bilden är tagen. Borde jag ta till mig.
Jag har aldrig varit på någon rättegång. Inte heller kan jag minnas att jag missat detta moment under skolgången. Hade ju kunnat vara intressant.
Gamla tegelbyggnader har mycket karaktär. För 99 000 kronor skulle jag lätt köpa vårt fina gamla tingshus. Verkligen.
GillaGilla
Det finns så många intressanta byggnader i vår kommun som alla bär på en intressant historia. Jag vet inte om allt finns dokumenterat, men det sägs att allt finns på nätet bara man letar. Det kan vara en utmaning på fotofronten att dokumentera historiska byggnader och gräva lite på nätet.
GillaGilla