Bussen – fyra länder

Ni läste igår att jag och min fru varit på resande fot. Några av er följer mig på Instagram och ni har säkert redan listat ut vart färden bar oss. För er och alla andra kommer här ett antal reseskildringar från en resa vi var väldigt nöjda med.

Vi har sedan ett antal år tröttnat på långa flygresor och dagar på en solig badstrand. Kanske det har med åldern att göra, men vi uppskattar allt mer att göra bussresor ut i Europa.

I tisdags för en vecka sedan lämnade vi Nyköping 05:10 för färd ned i Europa. Vi var 12 stycken som klev på i Nyköping och nere i Östergötland gjorde vi stopp på fyra ställen för att hämta upp fler resenärer. Framåt förmiddagen anlände vi så Helsingborg, för färd över Öresund till Helsingör.

Vi lämnade ett soligt, men kallt Sverige och tog oss in i ett lika soligt och kylslaget Danmark. Den globala uppvärmningen hade slagit klorna i våra länder 🙂

Vi lämnade Helsingör och körde genom ett grannland där våren hunnit längre än i Sverige. I stadens träd hade häggen börjat blomma. I skogarna lyste marken vit av fält med vitsippor och på åkrarna syntes rapsen i ännu relativt glesa led.

Vädermässigt pendlade det mellan sol, moln och däremellan några regnskurar. Köpenhamn passerades utanför bussfönstret och färden gick genom hela Själland för att fortsätta över Färöbroarna mot färjeläget i Rödby.

Dags så för en tur i färja över till nästa land, Tyskland.

Ca 45 minuter senare ankom vi Puttgarden, varifrån många bussresor ner i Europa inleds. Puttgarden ligger i sin tur på en ö, Rügen. Därifrån och in på det tyska fastlandet passerar man över Fehmarnsundsbron…

…för att komma in i ett Tyskland där våren hunnit ännu längre.

Det var inte bara rapsfälten som blommade för fullt. Hägg och syrén stod bägge i blom och spred sin härliga doft och maskrosorna hade redan blommat ut.

Sent på kvällen, efter 104 mils körning, kom vi fram till vår första hotellövernattning. Hotell Thomsen i Bremen.

Det blev inte mycket mer än middag, sömn, en kort morgonpromenad och frukost innan vi åkte vidare. Nu kom vi in i resans fjärde land och vidare mot slutmålet i Nederländerna. Vi fick av den mycket trevliga och duktiga reseledaren, veta att det rätta namnet på landet är Nederländerna och inte Holland. Varför undrar nu många och svaret finns i detta reportage från radiosporten.

Vi åkte genom staden Groningen som visade hur också städer i Sverige bör se ut (en pik riktad mot Nyköpings politiker). Mycket träd längs gatorna, stora parker och fina planteringar. Trots att kylan också bitit sig fast i Nederländerna, så kändes det lite som sommar när vi satt i bussen.

Långa resor kräver lite förplägnad. Bussens bar innehöll vatten, kaffe, irish coffee, öl och vin. Denna bar utnyttjades till fullo, både under färd och vid stopp för bensträckare. Reseledaren Hanna, gjorde ett fantastiskt jobb som bartender ombord.

På vägen passerade vi över den 32 km långa och 90 m breda skyddsvallen Afsluitdijk. Den invigdes 1933 och separerar Nordsjön från insjön IJsselmeer som bildades när skyddsvallen uppfördes. Den här delen av Nederländerna ligger under vattenytan och det var för att förhindra översvämningar man byggde vallen. Vägen man åker på ligger ca 1 m under havsytan.

Vi stannade och åt lunch i den lilla staden Volendam och for därefter mot ett planerat stopp vid en lokal ost- och träskotillverkare. Bussbolagen har ofta avtal med små producenter som visar upp och säljer sina varor. Vi köpte två ostar av gårdens ostar.

Det fanns gott om vindkraftverk i både Tyskland och Nederländerna. I Tyskland var de uppförda längs med de stora vägarna för att inte inkränka alltför mycket på markägarnas domäner. I Nederländerna såg det ut mer som i Sverige. De finns lite varstans.

De flesta av bilderna ovan är tagna med mobilen genom bussens fönsterrutor, men fr.o.m. nu är det foton tagna med min Nikon D7100 som gäller.

Som exempelvis vid slutmålet, hotell Fletcher i Haag.

Här bodde vi tre nätter och härifrån utgick de besöksmål vi var i Nederländerna för att se. Till dessa återkommer jag i kommande inlägg…vilka lär bli ytterligare tre eller fyra.

22 reaktioner på ”Bussen – fyra länder

  1. Jag anar att ett av resmålen bestod av vackra lökplanteringar? Jag får hålla mig till tåls och se. Så grönt och fint, ger faktiskt sommarvibbar eller i varje fall vår. Roligt att ni var nöjda med resan. Själv har jag också börjat gilla bussresor.

    Gillad av 1 person

    • Lite segt kan det bli, men några bensträckare, båtfärder, nya landskap och en bar på bussen gjorde det ganska lätt. Jag hoppas att med bildernas hjälp kunna inspirera. Det går att flyga om man vill 😉

      Gillad av 1 person

  2. Har inte Instagram, men hade på något konstigt sätt på känn att ni skulle till tulpanernas land – Nederländerna alltså. Min bästis gjorde en liknande resa ifjol, men hon och hennes man flög till Amsterdam som bas.

    Bra med barservice på bussen. För vem vill vara torrlagd under hundra mil i så många timmar på en buss utan ”förfriskningar”;-)

    Det ska bli skoj att se fler bilder från resan.

    Gilla

    • Ett par på bussen flög till Amsterdam för några år sedan och det är ett bra alternativ om man vill göra området på egen hand. Bussresor är bra om man vill ha allt ordnat och det bara är att flyta med.

      Gilla

    • Mycket riktigt Anna. Genom ett bussfönster har man bättre uppsikt över omgivningen än genom bilrutan. Jag upptäckte t.o.m saker jag inte sett på sträckan Nyköping-Norrköping trots fyra års pendling.

      Gilla

  3. Verkar ha varit en trevlig bussresa. Alltid skönt att resa med buss. Man hinner med i sinnet och mentalt på ett annat sätt än när man flyger. Förutom allt man hinner se, vilket dina fina bilder visar. Tack för turen!

    Gillad av 1 person

  4. Långa flygresor och häng på stränderna känns numera som härliga minnen från förr. Rapsfält som lyser upp längtar jag däremot efter. Staden Bremen har jag också sovit i någon natt under en bussresa. Fina foton du bjuder på. Måste varit skönt att få en varmare glimt av våren.

    Gilla

  5. Härlig resa ser jag, är själv lite av en fantast för just bussresor även om en tur till spanien/Grekland med flyg är trevligt också.

    Ligger ju aldrig på stränder alls, inte min grej överhuvudtaget, blir bussturer även där nere.

    Tack för denna reseskildring och ha det bäst Stefan.

    Gilla

Lämna en kommentar