Kultur längs vägen

Väg 219 mellan Nyköping och Trosa, har röstats fram som Södermanlands vackraste väg och t.o.m. en av Sveriges vackraste i en omröstning 2023. Man glider inte bara genom vacker natur, utan förbi ett antal kulturhistoriska pärlor. Det gjorde jag igår.

Jag börjar i en annan kommun. Trosa kommun och museigården Långmaren. Via en smal grusväg tar man sig till gården som ligger ett par kilometer in i skogen. Från parkeringen går man ett par hundra meter, omgiven av vacker sörmländsk natur.

Långmaren brukades till 1967 då Landstinget i Sörmland tog över. Idag är gården klassad som byggnadsminne och utgör en museigård med de mesta form av interiörer och exteriörer intakta. Under sommaren hålls gården öppen vissa söndagar, under regi av olika hembygdsföreningar i trakten. Man kan givetvis besöka gården när man vill och strosa runt för att se hur en sörmländsk gård kunde se ut under 1900-talets första hälft.

Nästa stopp på väg 219 blev bara ett par km från den lilla grusvägen till Långmaren. Karlfors kvarn. Kvarnen uppfördes 1828 på initiativ av friherren Carl Bonde på Nynäs och var verksam till 1954.

Nynäs, som nämns ovan, blev mitt nästa stopp. Nynäs slott för att vara mer exakt.

Slottet, som egentligen är en herrgård, ligger på ägor som första gången benämndes år 1328. Själva slottet är byggt ovanpå källare till äldre byggnader och började att uppföras på 1650-talet. Nynäs slott är öppet för guidade turer, men du kan också strosa runt i slottsträdgården, besöka Orangeriet där förtäring erbjuds eller bara insupa historiens vingar bland gamla byggnader och informationsskyltar.

Nedan i tur och ordning. Rundbosjön som ligger nedanför slottet och intill vandrarhemmet, kanalen som leder ut till Trobbofjärden (del av Östersjön), en av de gamla och väderbitna skulpturerna och just Orangeriet.

Det sista stoppet jag gjorde, blev en bit från väg 219. Via avtagsvägen till Studsvik och till höger på en smal grusväg och man är framme vid Sörmlandskustens pärla, Stendörren.

Här finns något för de flesta, förutom den oerhört vackra naturen förstås. Du har Naturum med all dess fakta om Östersjön, vandringsleder, hängbroar som tar dig långt ut i skärgården, grillplatser, klippor där du kan ta din fika, sola eller bada från, natur- och kulturmiljöer som brukas efter gammal tradition och varför inte klättra upp i utsiktstornet med dess fantastiska utsikt.

Jag som besökt Stendörren åtskilliga gånger genom åren, nöjde mig denna gång med att strosa runt lite med min kamera och inta min medhavda matsäck. Jo, jag kände på vattnet och erkänner gärna att jag väntar ytterligare någon vecka innan jag kastar mig i. Jag vet, man kan doppa sig i isvakar så visst kan man doppa sig även nu. Vattentemperaturen lär ligga mellan 14-16°, men…nja!

Fyra tips för dig som vill utforska väg 219, de historiska och natursköna platser man passerar.

13 reaktioner på ”Kultur längs vägen

  1. Vilken fin gård, Långmaren. Den kände jag inte till. Nynäs slott besökte vi förra sommaren och strosade runt i slottsparken. Ett nytt besök i år lär det bli och då kanske med lite utökade promenadvägar. Tack för tipsen!

    Gilla

  2. Jag har känt till Långmaren i många år, men besökte gården först förra året när vi passerade under en vandring på Sörmlandsleden.
    Besök gärna slottets webbsida och sen när det ordnas olika event. Brukar vara trevligt.

    Gilla

  3. Trevligt inlägg och fina bilder. Visst är vägen fin. Vi har åkt den några gånger, bl.a. stannat till vid kvarnen på bilden.

    Gilla

  4. Rena turistbroschyrs-inlägget Stefan. Härligt!

    T skriver att vi har besökt kvarnen och det stämmer bra. Besöket vid Nynäs slott tror jag dock att han har glömt. 😉

    Tack för rundturen.

    Gilla

  5. Hej Stefan! vad kul att följa dig genom väg 219… det är så vackert i Södermanland!

    Naturum i Stendörren finns det fåglarna snidade i trä. Det är min kusin som har gjort dem, det är lite kul!

    När jag var liten och vi skulle åka till vår sommarstuga i Oxelösunds skärgård sa alltid min min mamma när vi åkte över gränsen från Östergötland till Södermanland. ”Andas in!! Känn luften! Nu är vi i Södermanland!!”. Haha! Jag brukar säga så jag också på skoj =)

    KRAM Anna / Channal

    Gilla

  6. Trevlig utflykt du gjorde med många fina bilder. Jag fastnar för bilden med skuggorna vid slottet, för den lilla traktorn eller vad det nu är och för bilderna nederst med de vackra klipporna.

    Gilla

Lämna en kommentar